Het traditionele recept van waterkefir, snel en gemakkelijk !

Water kefir is een zeer probiotische drank die wordt gemaakt door fruit en suiker te fermenteren in de aanwezigheid van kefirkorrels, ook wel tibico's genoemd. 

In dit artikel leggen we uit hoe je snel en gemakkelijk water kefir kunt maken. Het traditionele recept is gemaakt van citroenen en vijgen. Als je je waterkefir op smaak wilt brengen, zullen we je in een volgende post enkele ideeën en tips geven.

Water kefir / Kéfir de fruits

                                                          1. Uitrusting:

                                                          • Een glazen pot

                                                          • Een houten lepel

                                                          • Een trechter

                                                          • Een zeef  

                                                          • Hersluitbare glazen flessen

                                                          Tips & trucs:

                                                          • Kefirkorrels verdragen het contact met metaal niet goed, dus gebruik houten, plastic of roestvrijstalen gereedschap.

                                                          • Wees voorzichtig bij het kiezen van je flessen. Kies flessen die sterk genoeg zijn omdat de druk tijdens de tweede gisting kan toenemen.

                                                          2. Ingrediënten (bij voorkeur biologisch 😊):

                                                          Om 1L water kefir te produceren, heb je nodig: 

                                                          • 1L water

                                                          • 60 g kefirkorrels

                                                          • 30g rietsuiker  

                                                          • 2 tot 3 schijfjes citroen

                                                          • 2 gedroogde vijgen

                                                          Tips & trucs:

                                                          • Wij adviseren u om alleen natuurlijke en biologische ingrediënten te gebruiken (geen concentraten, smaakstoffen of additieven).

                                                          • Kraanwater is perfect geschikt. Als uw water sterk gechloreerd is, laat het dan 24 uur in een pot staan voordat u uw kefir bereidt, zodat het chloor de tijd heeft om te verdampen. Gebruik gematigd water.

                                                          • Rietsuiker is ideaal omdat het rijk is aan mineralen, maar andere soorten suiker zijn ook geschikt.

                                                          • Spoel de citroenen goed af voor gebruik.

                                                          Water kefir ingredients / Ingrédients kéfir de fruits

                                                          3. Bereiding:

                                                          1. Giet het water erbij, voeg de suiker toe en roer zodat de suiker oplost.

                                                          2. Voeg de kefirkorrels toe, gevolgd door de doormidden gesneden vijgen en de schijfjes citroen.

                                                          3. Sluit losjes af door eenvoudig de dop op de pot te plaatsen of met een handdoek die met een elastiekje is vastgehaakt.

                                                          4. Laat je waterkefir 24 tot 36 uur fermenteren bij kamertemperatuur (20-25°). Deze eerste gisting wordt "F1" genoemd.

                                                          5. Als de eerste gisting klaar is, filter je je waterkefir met de zeef om de vruchten en de korrels op te vangen. Bewaar de korrels goed, je kunt ze gebruiken voor je volgende productie. We zullen in een volgende post uitleggen hoe je je korrels moet bewaren.

                                                          6. Als je je kefir op smaak wilt brengen, voeg je in dit stadium de vruchten of kruiden toe.  

                                                          7. Vul je flessen met een trechter en sluit ze.

                                                          8. Als je je kefir wilt laten bruisen, laat je het een tweede keer gisten in de fles gedurende 24 tot 36 uur op kamertemperatuur. Deze tweede gisting wordt "F2" genoemd.

                                                          9. Bewaar je flessen in de koelkast.

                                                          Nu hoef je alleen nog maar van je water kefir te genieten! Bij de lunch, het avondeten of als aperitief, met familie of vrienden, elk moment is een goed moment om probiotica bij te vullen. Consumeer met mate, maar altijd vers !

                                                          Wanneer de gisting stoppen?

                                                          • Wanneer de vijgen naar de oppervlakte komen.

                                                          • Wanneer er een klein laagje schuim op de bovenkant van de vloeistof verschijnt.

                                                          • Wanneer de smaak u bevalt! Tijdens een gisting van 36 uur is ongeveer 80% van de suiker verbruikt. Als je een minder zoete drank wilt, laat je het langer gisten.

                                                          Tips & trucs:

                                                          • Om er zeker van te zijn dat je gisting is begonnen, schud je de pot lichtjes. Als er kleine belletjes uit de korrels ontsnappen, betekent dit dat de gisting aan de gang is.

                                                          • Als je een tweede gisting doet, wees dan voorzichtig bij het openen van je flessen tijdens je eerste proeven. Open uw flessen boven de gootsteen.

                                                          4. Bewaren:

                                                          Water kefir is ongepasteuriseerd om de micro-organismen en daarmee de vele voordelen van de drank te behouden. Daarom kunnen de smaak en het bruisen na verloop van tijd lichtjes veranderen. De fermentatie wordt sterk vertraagd wanneer de drank bij lage temperatuur wordt bewaard. Het is daarom aan te raden je kefir in de koelkast te bewaren.  

                                                          Je kunt je kefir tot twee weken in de koelkast bewaren en het is aan te raden je kefir binnen 3 dagen na opening op te drinken.


                                                          Water kefir production / Kéfir de fruits production

                                                          We hopen dat dit artikel je zal helpen bij je toekomstige kefirproductie en dat je het leuk vond om meer te leren over kefir en de voordelen ervan. Voel je vrij om het recept aan te passen aan je eigen smaak en om je ervaringen met ons te delen in de comments.

                                                          Als je vragen of suggesties hebt voor een toekomstig artikel, voel je vrij om ze in de commentaren te plaatsen. We zullen ze met plezier beantwoorden!

                                                          PS: Maak je geen zorgen als je nog niet klaar bent om de sprong te wagen, je kunt altijd bestellen op onze shop 😊  

                                                          Aanmelden om een reactie achter te laten